GON Magazine | GON Marketplace

Go Back   Georgia Outdoor News Forum > Woody's Campfire Talk > Everything Motorized - Boats - Trucks - ATV's - etc


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-15-2012, 09:56 AM
WildcatHunter WildcatHunter is offline
 
Join Date: Dec 2007
Location: Grady County
iTrader: (1) Check/Add Feedback
Default Mercury issues....

I have a 20 ft suntracker pontoon with a 50 hp merc 2 stroke on it. Never had a second of trouble out of it in the 2 years i haveowned it. Last time i ran it was thanksgiving weekend of 2011. Got it out the other day hooked the hose up and within 5 seconds of turning over it busted off fine. Revs up good and idles perfect. Went to put it in the water yesterday and it cranks fine but when i got out to the channel and gunned it, it went up to about 4000 rpm and then bogged down and shut off. IT did this several times and i was never able to get more than 4200 rpm out of it without it bogging and stalling. It will cruise around at 3000 rpms and idle fine. Any help wold be appreciated. Also we always use staybill or however you spell it in our fuel and usually put mid grade fuel. Last time i filled up i did it at a station that serves non-ethanol fuel. But it was probably mixed with a half a tank of 10% ethanol fuel.
__________________
"The only thing necessary for evil to trimph is that good men do nothing."
Reply With Quote
  #2  
Old 04-16-2012, 02:42 PM
bandit819's Avatar
bandit819 bandit819 is offline
 
Join Date: Mar 2011
Location: Apopka, Fl/Dooly County, Ga
iTrader: (0) Check/Add Feedback
Default

Clean your carbs. Stabil does nothing to stop phase seperation in ethanol fuel. My yami did the same thing. Non- ethanol fuel will do better for you in the long run. Also if your not going to run your motor for a long time throw some seafoam in the tank run the motor till you know the seafoam is running through it, diconnect the fuel line and run all the fuel out of the motor. I'm not a mechanic, but that is what I do.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-17-2012, 08:29 AM
greg_n_clayton greg_n_clayton is offline
 
Join Date: Feb 2007
Location: Clayton, Georgia
iTrader: (1) Check/Add Feedback
Default

Quote:
Originally Posted by bandit819 View Post
Clean your carbs. Stabil does nothing to stop phase seperation in ethanol fuel. My yami did the same thing. Non- ethanol fuel will do better for you in the long run. Also if your not going to run your motor for a long time throw some seafoam in the tank run the motor till you know the seafoam is running through it, diconnect the fuel line and run all the fuel out of the motor. I'm not a mechanic, but that is what I do.
Ain't never figured this one out....but it seems to clog the high speed jet everytime !! Run fine on the hose, idle fine in the water, won't run under a load !!
Reply With Quote
  #4  
Old 04-17-2012, 08:40 AM
rayjay's Avatar
rayjay rayjay is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: Buford
iTrader: (15) Check/Add Feedback
Default

The high speed jet is in the lowest part of the float bowl.
__________________
Until I discovered the Politcal Forum I never realized how much the specific gravity of the human brain can vary from individual to individual. 0.15 to 22.0 seems to be the range.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-26-2012, 11:11 AM
James Vincent's Avatar
James Vincent James Vincent is offline
 
Join Date: Sep 2004
Location: Adairsville, Ga
iTrader: (1) Check/Add Feedback
Default

Well good luck with this problem. My 150 was doing the exact same thing. I got a call from Dalton Marine yesterday that the compression was 0 on the # 1 cyl. Between $2500-$4200 to repair on a 1995 motor. Would be $300 to tear the head down to get a true estimate. WOW I did learn one thing not to buy a motor by just listening to it idle. This thing would idle great and run just on plane great
Reply With Quote
  #6  
Old 04-26-2012, 12:16 PM
boneboy96's Avatar
boneboy96 boneboy96 is offline
The High Flying Mod
 
Join Date: Nov 2004
Location: Roswell, GA
iTrader: (451) Check/Add Feedback
Default

I had same issue on a Suzuki 75 and I never could figure it out. Thought it might have been an electrical problem. Motor would rev up 6000 rpms+ in neutral, put it in gear and couldn't get much more than about 2850 rpms B4 it bogged down.
__________________
Ahh you know dude, it's a dog eat dog world and I'm wearin milkbone underwear! - pstrahin
Reply With Quote
  #7  
Old 04-26-2012, 07:30 PM
Bilge Rat LT 20 Bilge Rat LT 20 is offline
 
Join Date: Feb 2011
Location: savannah / statesboro ga.
iTrader: (1) Check/Add Feedback
Default

Do not mix fuels. Mixing E with non E will cause all sorts of crud in the tank to soluablize and be carried into motor. The filters will not catch it and with heat and evaporation the crud reforms and clogs up jets and injectors.

Run only non E gas with stabil and seafoam in it. Run the motor often.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-24-2012, 06:08 AM
Redbow's Avatar
Redbow Redbow is offline
 
Join Date: May 2008
Location: Bogue NC
iTrader: (0) Check/Add Feedback
Default

Change the fuel filter that might help you...
__________________
If your Dog doesn't like someone you probably won't like them either !
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004 Georgia Outdoor News, Inc.Ad Management by RedTyger